Méntörzsek

A lipicai fajta kialakításában a kezdeti időszakban bizonyára több mént is felhasználtak, de napjainkig levezethető méntörzset a következők alapítottak:  

Pluto    
törzs jele:  P   anyajele:
A törzsalapító mén 1765-ben született szürke fredericksborgi a dán királyi ménesből. Lipizzára érkezett 1772-ben.
Conversano       törzs jele: C   anyajele:   
A törzs alapító 1767. évi fekete mén Kaunitz herceg nápolyi méneséből került Lipizzára  1774-ben.
Favory     törzs jele: F   anyajele: 
A törzsalapító az 1779-ben született fakó mén a Kladruby ménesben. Innen került Lipizzára 1783-ban.

Maestoso    
törzs jele: M     anyajele: 
A törzs alapítója 1773-ban született Spanyolországban. Innen Kladrubyba került, ahonnan a szürke spanyol mén Favoryval együtt 1783-ban átirányították Lipizzára.
Neapolitano    törzs jele: N    anyajele: 
 A törzsalapító pej mén 1790-ben született Nápolyban. Innen vétel útján került Lipizzára 1783-ban.
Siglavy    törzs jele: S     anyajele: 
 A törzsalapító 1811-ben született szürke eredeti arab szülőktől Schwarzenberg herceg ménesében nevelt mén 1816-ban érkezett Lipizzára ahol törzset alapított.
Capriola spanyol kancából 1899-ben született leszármazottja került a fogarasi ménesbe. Az itt született ivadékot Bábolnára kerülve (mivel itt akkor már volt egy Siglavy nevű arab törzs is) Siglavy Capriola I. néven állitották tenyésztésbe 1934-ben. Az ő ivadékai továbbra is a Siglavy Capriola nevet viselik, míg a törzs más egyedei a Siglavy nevet.
Incitato  törzs jele: I  anyajele : 
 A törzsalapító spanyol vérű szürke mén 1802-ben gróf Bethlen Pál erdélyi ménesében született és a mezőehgyesi spanyol ménesben fedezett. Incitato VII nevű ivadékának mén utódai révén került a lipicai fajtába.
Tulipán    törzs jele: T    anyajele: 
A törzs alapítója a Jankovich-Bésán család terezováczi birtokáról származik. Ebből a ménesből kerültek a lipicai fajtába a Tulipán vérségű mének. A magyarországi Tulipán vonal az 1965-ben Karadjordjevo-ból importált fekete ménnel vette kezdetét, és illeszkedett be a fajta már korábban elfogadott és tenyésztett törzsei közé.
Facebook