Megdöbbentő halál hír

Megdöbbentő halál hír Terenyi István

(1949-2021)

Március 7.-én vasárnap este érkezett a szomorú hír, hogy a koronavírus-járvány újabb áldozataként elhunyt Terenyi István, a lajosmizsei Új Tanyacsárda vezetője, kiváló lótenyésztő, egykori fogathajtó, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete felügyelőbizottságának elnöke.

Ladánybenén született 1949. június 14.-én. Az állatokhoz való vonzalma már kiskorában megnyilvánult. A kiskőrösi Mg. Szakközépiskola elvégzése után 1968-ban a lajosmizsei Almavirág Szakszövetkezetben helyezkedett el, amelyben élénk lovasélet folyt. Aktívan belekapcsolódott a lovassportba, mint négyesfogat hajtó versenyzett. Időközben elvégezte a kaposvári főiskolát és a szövetkezet termelési elnökhelyettese lett. A Tanyacsárdát 41 évvel ezelőtt létesítették munkatársaival, sikeres tevékenységük  hamarosan kibővült az Új Tanyacsárda létre hozásával. Vállalkozásuk fogalommá lett a szakmában nemcsak a kiváló konyhája révén, hanem a gondosan, igényesen szervezett szakmai programokkal és a hagyományőrző lovasbemutatók sorával is, Ő volt a lelke, a mozgatója. Terenyi István a legkisebb részletre is odafigyelve, mindig a legmagasabb minőségre törekedett.

A kezdetben vegyes lóállományt az ezredfordulón lipicai kancákra cserélte, így a mai napig is a fajta egyik jelentős ménesévé vált. Az elmúlt két évtizedben a ménesből több mint kettőszáz ló került ki, köztük négy fedezőmén. A általa tenyésztett lovak több nemzetközi versenyen, többek között a Fiatal Lovak Világbajnokságán is helyt álltak. Gondos elkötelezett házigazdája volt 2015-ben Egyesületünk alapítása 25 éves jubileumának. Az elmúlt évben közösen szerveztük a 30. éves megemlékezést, Ő lett volna most is a vendéglátó de a pandémia nem csak a rendezvényt hiúsította meg Terenyi Pista barátunkat is elragadta a halál. A jubileum tehát ez évre maradt amellyel az Új Tanyacsárdában már csak az Ő emlékének tiszteleghetünk. Az elmúlt több mint másfél évtizedben minden október első szombatján a Tanyacsárda Terenyi Pistával az élen nagy szeretettel, igazi vendéglátóként várta a tenyésztőket a hagyományos ménszemlénkre.

Gyászoljuk  Egyesületünk felügyelőbizottságának elnökét, mindnyájunk megbecsült barátját tagtársunkat,  versenybírót, a volt versenyzőt az Életfa díjjal kitüntetett nagyszerű embert, barátunkat.

Emlékét megőrizzük. Pista nyugodjál békében.

Az Egyesület tagsága nevében:

 

          Szabó Károly                   prof. Dr. Szendrő Péter             Bocsi Csaba
tenyésztői bizottság elnöke               társadalmi elnök             ügyvezető elnök

 

IDE kattintva képek tekinthetők meg Terenyi Istvánról.

Terenyi István temetése 2021. március 24.-én 14.00-kor lesz Lajosmizsén.
A család arra kéri az érkezőket, hogy egy szál fehér rózsával tegyék tiszteletüket a szertartást követően.
Mivel a jelenlegi helyzetben csak 50 fő vehet részt a szertartáson, így a virágokat a sírnál lehet majd elhelyezni.
Ha valaki gyásztáviratot szeretne küldeni, azt az alábbi címre teheti meg:
Tanyacsárda Kft. 6050 Lajosmizse, Pf 23.
Facebook